top of page

PLA D'ORGANITZACIÓ

Curs 2020/21 (mesures Covid)

Pla aprovat per Consell Escolar el dimarts 1 de setembre del 2020
1. Introducció

Aquest document pretén establir les bases per tal que el curs 2020/21 es pugui reprendre amb les màximes garanties, buscant l’equilibri entre la protecció de la salut de les persones de la llar d’infants, la correcta gestió de la pandèmia i el dret dels infants a una educació de qualitat.

Les mesures que es proposen estan adreçades a reduir la transmissió del virus i a millorar la traçabilitat de casos i contactes. Cal la col·laboració de tots els integrants de la comunitat educativa per tal que la llar d’infants sigui un espai segur.

El pla d’organització del centre s’ha elaborat a partir del Pla d’actuació proposat pel Departament d’Educació i les Instruccions per al curs 2020/21 de la Secretaria de Polítiques Educatives tenint en compte les especificitats del centre educatiu.

Les mesures recollides en aquest pla seran vigents al llarg del curs escolar, tot i que es podrà adaptar en cas que el context epidemiològic canviï.

 

2. Diagnosi

L’afrontament de la pandèmia per la COVID-19 va implicar el tancament del centre del 13 de març fins a la nova obertura el dia 1 de juny. Durant aquest període no es va poder atendre els infants i les famílies presencialment però es va continuar mantenint el contacte a través del correu electrònic, compartint dubtes, inquietuds i aspectes del dia a dia de l’infant amb les famílies.

La tasca educativa durant aquest període anava més enfocat a acompanyar a les famílies durant el confinament en relació al desenvolupament dels seus fills i filles. Durant les primeres edats els infants desenvolupen els seus aprenentatges i capacitats a partir de la seva vida quotidiana. Aprenentatges que tenen lloc a través del joc i les experiències que els hi ofereix el seu entorn més proper. Així doncs amb l’equip educatiu es va valorar no fer ús de les pantalles amb els infants durant el confinament, ja que és sabut l’impacte que pot tenir en el seu procés maduratiu. Es va valorar el contacte més directe amb les famílies, per tal d’acompanyar els processos dels seus fills i filles.

 

3. Grups, espais i educadores

Es proposa l’organització dels infants a partir de grups de convivència estables per tal de facilitar la traçabilitat de possibles casos que s’hi donen: permetent la identificació i gestió precoç dels casos i dels seus contactes. Això permet que no sigui necessari requerir la distància física interpersonal de seguretat establerta en 1,5 metres ni l’ús de mascaretes en aquests grups de convivència estables.

En el cas que una educadora, diferent a la de referència del grup estable, s’hagi de relacionar amb infants, educadores o famílies d’altres grups, s’ha de complir la distància física de seguretat d’1’5 metres i, quan no sigui possible, l’ús de mascareta.

Nombre total d’alumnes: 18 inscripcions pel setembre

Nombre d’educadores: 5 educadores (3 jornades senceres i 2 ½ jornades)

Espais: estança dels petits, estança dels mitjans, estança dels grans

Els grups de convivència estables s’han configurat respectant els criteris establerts en el PEC (l’edat dels infants així com les ràtios de cada franja d’edat). El curs es començarà amb els següents grups estables:

​

Estança dels petits

Pilar Ayats (educadora de referència)

Marta Da Costa (educadora de suport)

Dormitori a la mateixa estança

Àpat a la mateixa estança

 

Estança dels mitjans

Laura Blesas (educadora de referència)

Marta Da Costa (educadora de suport)

Dormitori adaptat en un espai de la llar

Àpat a la mateixa estança

​

Estança dels grans

Tània Güell i Judit Torrent (educadores de referència: matí/tarda)

Marta Da Costa (educadora de suport)

Dormitori gran

Àpat al menjador

 

 4. Organització de les entrades i les sortides

El nostre centre té un accés a fora el jardí que comunica amb les diferents estances de cada grup. Les famílies entraran per aquesta porta i acompanyaran a l’infant fins a la seva estança on hi haurà l’educadora. Es delimitarà una zona a fora el jardí a prop de cada estança per poder fer aquesta acollida durant les entrades i sortides. Prèviament a l’entrada, les famílies acompanayaran els infants a rentar-se les mans: els infants del grup dels grans a la font de fora el jardí, els mitjans al lavabo de fora el jardí i el grup dels petits a la mateixa estança.

En ser una llar petita i no tenir un gran gruix d’infants, es respectaran els horaris d’entrada i de sortida del centre:

​

Acollida: de 8h a 9h

Entrada matí: de 9h a 10h

Sortida matí: de 11:45h a 12h

Sortida després de dinar: de 12:30h a 12:45h

Sortida després de dinar i del descans: de 15h a 15:30h

Entrada i sortida a la tarda: de 15h a 15:30h

Sortida a la tarda: de 16:00 a 16:30h

 

La flexibilitat dels horaris permet una entrada esglaonada, evitant així la concentració de famílies i infants en una mateixa hora.

Per tal que les famílies puguin entrar per la porta del jardí caldrà seguir aquestes indicacions:

  • La persona acompanyant no pot accedir al centre si presenta símptomes compatibles amb la COVID-19 o els ha presentat en els darrers 14 dies. Tampoc si ha participat o ha tingut contacte estret amb una persona amb la COVID-19 confirmada o amb simptomatologia compatible en els darrers 14 dies.

  • Aquelles persones acompanyants que pateixin una malaltia de risc davant la COVID-19 (diabetis, malatia cardiovascular – inclosa la hipertensió- , malaltia hepàtica crònica, malaltia pulmonar crònica, malaltia renal crònica, immunodeficiència, càncer en fase activa, obesitat mòrbida) així com dones embarassades, hauran d’avaluar la conveniència de poder acompanyar el nen o nena al centre educatiu amb el seu equip mèdic de referència.

  • Cada infant només podrà venir acompanyat per una sola persona.

  • Serà obligatori l’ús de la mascareta per poder entrar i caldrà que abans d’accedir al recinte l’acompanyant es renti les mans amb gel hidroalcohòlic (es trobarà fora a l’entrada). També es recomana fer-ho a la sortida del centre.

  • Cal que la persona acompanyant tingui contacte únicament amb el seu infant i mantingui la distància de seguretat (1,5 metres) amb la resta de persones. Cal complir les mesures de distanciament físic en cas de coincidir amb una altra família, infant o educadora a la llar.

 

5. Organització pedagògica

Malgrat les circumstàncies intentarem viure el dia a dia seguint la nostra línia pedagògica donant importància al joc, les relacions i la vida quotidiana. No obstant, amb les condicions actuals, algunes de les dinàmiques es veuran afectades.

​

Procés d’adaptació

Durant el procés d’adaptació les famílies podran acompanyar els infants a l’estança seguint les mateixes mesures de prevenció i seguretat establertes a l’apartat “d’entrades i sortides”: mantenint la distància de seguretat amb la resta de persones de l’estança (infants, educadores i famílies) i fent ús de la mascareta. També caldrà que es posin uns peücs per poder-hi accedir.

El procés d’adaptació es farà de manera esglaonada i gradual. Cada setmana podrà començar un nou infant en un mateix grup estable. Sempre que es pugui es farà aquesta adaptació i/o acollida a l’espai exterior.

Infant

​

Materials de joc

Cada grup d’infants estable es distribuirà en un estança on hi haurà materials d’ús exclusiu per al grup. En aquest espai els infants trobaran materials per poder jugar i desenvolupar els seus aprenentatges. S’oferiran materials que siguin fàcils de netejar i desinfectar. Es farà de manera freqüent seguint el pla de neteja establert.

​

Els xumets i biberons

Els xumets i biberons s’hauran de guardar a dins d’estoigs/capsetes/bossetes d’ús individual. En el cas que hagin estat utilitzats, es retornaran a les famílies diàriament per a la seva neteja i desinfecció. Es recomana a les famílies que els esterilitzin després de cada ús.

​

Espai exterior

Disposem d’un jardí de grans dimensions pel nombre d’infants que tenim. Delimitarem diferents espais per tal de respectar la distància entre els diferents grups estables. No obstant, s’intentarà sortir de manera esglaonada. Per aquest motiu no es marquen una horaris per sortir a fora el jardí, ja que en ser un nombre reduïts d’infants en tot el centre es pot gestionar molt fàcilment.

​

Àpats

El grup d’infants de l’estança dels petits i la dels mitjans faran els àpats a dins la de la mateixa estança. El grup de l’estança dels grans sortiran a fora el menjador. D’aquesta manera cada grup tindrà un espai propi durant aquest moment i no caldrà fer torns ni compartir espais entre els diferents grups estables. Els pitets es rentaran cada dia i es guardaran en un espai tancat.

​

Descans

Hem establert tres espais de descans per cada grup estable. Un es trobarà al mateix espai de l’estança dels petits, l’altre en un espai de la llar adaptat per un dormitori, i l’altre al dormitori gran. Els llençols seran d’ús individual i es canviaran setmanalment.

​

Canvi de bolquers

Pel canvi de bolquers es seguirà el procediment descrit a l’annex 3 del Pla d’actuació establert pel Departament d’Educació.

​

Passejades

Durant el curs escolar es duran a terme passejades de manera habitual per l’entorn proper a la llar amb un grup reduït d’infants. En aquest cas l’educadora portarà la mascareta i es vetllarà per mantenir les mesures de seguretat.

 

5. Relació amb la comunitat educativa

Com a centre valorem molt la relació amb les famílies així que vetllarem per tal de poder propiciar aquesta relació en el dia a dia tot respectant les mesures de seguretat. La comunicació entre la llar i la família permet, entre altres coses, tenir informació diària sobre diferents aspectes relacionats amb el benestar de l’infant i que tenen relació també amb el seu desenvolupament (el descans, l’alimentació, temes de salut...). És important doncs, vetllar per tal de poder establir aquesta relació-comunicació diària, sempre respectant les mesures de seguretat.

Durant el curs, la comunicació amb les famílies tindrà lloc durant les entrades i sortides dels infants així com a través de les documentacions del dia a dia dels infants (els hi farem arribar per mail també). El mail també serà un dels canals de comunicació i relació, així com les trucades telefòniques i/o videotrucades en cas que sigui necessari.

La trobada d’inici de curs amb les famílies es farà de manera presencial a fora el jardí, respectant les mesures de seguretat (distància, mascareta i rentat de mans amb gel hidroalcohòlic).

En cada cas es valorarà si les sessions del consell escolar es fan de manera presencial (respectant les mesures de seguretat) o per via telemàtica.

En cas de que una família demani fer una trobada presencial es farà mantenint les mesures de seguretat.

Aquestes actuacions tindran lloc sempre hi quan la situació de la pandèmia ens ho permeti.

 

6. Pla d’actuació en cas d’un possible cas de COVID-19

Les famílies han de fer-se responsables de l’estat de salut dels seus fills i filles. A l’inici de curs signaran una declaració responsable a través de la qual:

  • Faran constar que són coneixedores de la situació actual de pandèmia amb el risc que això comporta i que, per tant, s’atendran a les mesures que puguin ser necessàries en cada moment.

  • Es comprometen a no portar l’infant al centre educatiu en cas que presenti simptomatologia compatible amb la COVID-19 o l’hagi presentat en els darrers 14 dies i a comunicar-ho immediatament als responsables del centre educatiu per tal de poder prendre les mesures oportunes (es farà arribar a les famílies la llista de comprovació de símptomes elaborat pel Departament d’Educació).

No han d’assistir al centre els infants, famílies, educadores o altres professionals que tinguin símptomes compatibles amb el COVID-19, així com aquelles persones que es troben en aïllament per diagnòstic de COVID-19 o en període de quarantena domiciliària per haver tingut contacte estret amb alguna persona amb símptomes o diagnosticada de CODIV-19.

​

Davant un infant que comença a desenvolupar símptomes compatibles amb la COVID-19 al centre educatiu:

1. Se l’ha de portar a un espai separat d’ús individual.

2. La persona que queda al càrrec de l’infant s’ha de col·locar la mascareta quirúrgica.

3. S’ha de contactar amb la família per tal que vingui a buscar l’infant.

4. En cas de presentar símptomes de gravetat s’ha de trucar també al 061.

5. El centre ha de contactar amb el servei territorial d’Educació per informar de la situació i a través d’ells amb el servei de salut pública.

​

La família ha de contactar amb el seu CAP de referència per valorar la situació i fer les actuacions necessàries. Si es decideix realitzar una PCR per a SARS-CoV-2, l’infant i la família amb qui conviu hauran d’estar en aïllament al domicili fins conèixer-ne el resultat.

La comunicació entre els serveis territorials d’Educació i salut pública garantirà la coordinació fluïda, en última instància, entre el centre educatiu i els serveis territorials de vigilància epidemiològica encarregats de l’estratègia de control de brot que pot incloure, en determinats casos, el tancament total o parcial del centre educatiu. En qualsevol cas, l’escalada de decisions en relació al tancament de l’activitat presencial del centre educatiu serà el resultat de la valoració, sobre el terreny, per part de l’autoritat sanitària.

Es mantindrà relació i comunicació amb la pediatra de referència a través de mail i telèfon per tal de saber quines indicacions hem de seguir i quines actuacions hem de prendre en cada cas.

 

El tancament parcial o total del centre es donaria en els casos següents:

  • Cas positiu en un o més membres d’un grup de convivència estable: tot el grup de convivència estable té consideració de contacte estret, per tant s’hauria de plantejar la quarantena de tot el grup de convivència, durant 14 dies després del darrer contacte amb el cas, amb vigilància d’aparició de nous casos. Per tant, interrupció de l’activitat lectiva presencial per a aquest grup.

  • Cas positiu en dos membres no convivents que pertanyen a dos grups de convivència diferents d’un mateix espai (dormitori, menjador, espai comú..): tot el grup de convivència estable pot tenir consideració de contacte estret, per tant, i depenent de la valoració de vigilància epidemiològica, es podria plantejar la quarantena dels grups de convivència d’aquell espai, durant 14 dies després del darrer contacte amb el cas, amb vigilància d’aparició de nous casos. Per tant, interrupció de l’activitat presencial en l’espai afectat, també durant 14 dies.

  • Cas positiu en dos membres no convivents que pertanyen a grups de convivència en diferents espais: tot el grup de convivència estable té consideració de contacte estret, per tant s’hauria de plantejar la quarantena dels grups de convivència afectats, durant 14 dies després del darrer contacte amb el cas, amb vigilància d’aparició de nous casos. A més es podria plantejar la interrupció de l’activitat presencial del centre educatiu, també durant 14 dies.

​

7. Pla de treball del centre educatiu en confinament

En cas de confinament parcial o total, es vetllarà per mantenir el contacte i la relació amb les famílies a través de mail, trucades telefòniques i/o videotrucades en cas que sigui necessari. No es faran ús de les pantalles amb els infants, ja que és sabut l’impacte que pot tenir en el seu procés maduratiu. Durant les primeres edats els infants desenvolupen els seus aprenentatges i capacitats a partir de la seva vida quotidiana. Aprenentatges que tenen lloc a través del joc i les experiències que els hi ofereix el seu entorn més proper. Així doncs, en cas d’un possible confinament, es vetllarà per mantenir un contacte més directe amb les famílies i així poder acompanyar els processos dels seus fills i filles.

 

8. Pla de ventilació, neteja i desinfecció

S’ha elaborat una pla de ventilació, neteja i desinfecció basant-nos en les recomanacions del Departament de Salut. Aquesta graella es revisarà diàriament i es trobarà a la carpeta de neteja del centre. Es vetllarà per tal que el servei de neteja segueixi les mesures i indicacions d’aquest pla.

El material d’higiene personal, com mascaretes, guants i altres residus personals d’higiene, són considerats com a fracció resta i, per tant, s’han de llençar al contenidor de rebuig.

En el cas que  alguna persona presenti símptomes mentre està al centre, cal tancar en una bossa tot el material utilitzat a l’espai d’ús individual on s’ha aïllat la persona i introduir aquesta bossa tancada en una segona bossa abans de dipositar-la amb la resta de residus.

​

9. Seguiment del pla

Aquest pla s’haurà de seguir des de la reobertura del centre al setembre. S’anotaran les possibles incidències, suggerències i propostes de millora i, si s’escau, es faran les modificacions necessàries.

bottom of page