top of page

EL PROCÉS D'ADAPTACIÓ

El procés d'adaptació: Texto
DSCN1211_edited_edited.jpg

La incorporació d’un infant a la llar d’infants facilita que aquest infant estableixi relacions amb altres infants i diferents adults, però al mateix temps, suposa fer front a noves situacions: han de familiaritzar-se amb un nou entorn i entrar en relació amb infants i adults desconeguts fins a aquell moment.

El període d’adaptació fa referència als primers moments que el nen o nena  passa a la llar d’infants. És un procés de vinculació que fa l’infant a les noves persones i els nous espais i materials que l’acolliran. Per alguns pot ser que sigui la primera experiència de separació amb la família o el primer contacte amb una llar d’infants. Poden sorgir dubtes i interrogants: “Com ho viurà l’infant?”, “Com em sentiré com a pare/mare?”, “S’adaptarà a l’espai?”, “I amb l’educadora?”... És normal, és una situació nova per tots i totes.

DSC07853.JPG.jpg

I és que és evident que els infants no són els únics implicats en aquest procés sinó que la família i les persones que conviuen a la llar (les educadores i la resta d’infants) també hi tenen un paper molt important. Per aquest motiu és essencial parlar-ne per poder donar resposta a les necessitats de cada infant i de cada família.

A la llar d’infants El Melic, volem que aquest procés d’adaptació es visqui de la millor manera, el qual esdevindrà més planera amb una relació de cooperació i diàleg amb les famílies.

DSCN2613.JPG.jpg

Aconsellem una entrada gradual, progressiva. Cada setmana coneixerem a un infant i a la seva família. Els acompanyarem de forma individual, responent a les seves inquietuds, preguntes i acollint i estant presents per si els infants ens necessiten. Creiem que començar amb poques hores d’assistència i anar ampliant progressivament l’horari fins a completar-lo seria una bona manera de facilitar que l’infant s’adapti a la llar.

Les famílies podran estar amb nosaltres l’estona que necessitin, dins l’estança o a l’espai de famílies. Durant aquest temps anirem teixint vincles de confiança i col·laboració. L’estona que l’infant estigui sense el referent familiar s’anirà allargant mica en mica.

L’important és que es visqui aquest període amb respecte a les necessitats dels infants, de les famílies, les educadores i de la resta d’infants del grup.

El procés d'adaptació: Actividades

L'INFANT

El procés d'adaptació: Texto
DSC08113.JPG.jpg

Cada infant és únic i, per tant, el procés d’adaptació serà diferent en cada un d’ells. Quan un infant arriba a la llar per primer cop es troba amb un espai nou, amb persones que no coneix a les que mica en mica anirà coneguent i compartint estones. Pot ser que en un inici es mostri insegur i apareguin comportaments que cal tenir en compte i anar observant al llarg dels dies, com per exemple, plors (continuats o quan marxa la família), inactivitat o tristor, rebuig cap a les educadores, molt de contacte i atenció per part de les educadores, inseguretat davant l’entorn o la resta d’infants, rebuig cap al menjar de la llar, el moment del descans o del canvi de bolquers...

Aquestes expressions ens mostren que l’infant necessita temps per adaptar-se a la nova situació, tot i que  també poden aparèixer passats uns dies d’estar a la llar. Totes aquestes reaccions formen part del què viu l’infant i és positiu que cadascú trobi l’espai per poder-les expressar. Sabem que cada infant s’expressa d’una manera diferent, com deia Malaguzzi: “l’infant té 100 maneres de comunicar-se” i nosaltres hem  d’identificar-les i respectar-les, sobretot acollir-les des de l’amor i el respecte que es mereixen”.

DSC07906.JPG.jpg
DSCN2932_edited.jpg

Els infants per ser actius necessiten sentir-se segurs i confiar que hi haurà qui vetllarà i acompanyarà les seves necessitats (físiques i emocionals) quan ho necessiti. Han de tenir la possibilitat d’establir lligams afectius amb la persona o persones que en tenen cura, han d’haver viscut l’experiència que, quan estan cansats, tenen gana o son, estan tristos o enfadats... hi ha algú que sap posar-hi paraules i que sap acompanyar-ho des del respecte.

El procés d'adaptació: Actividades

LES FAMÍLIES

El procés d'adaptació: Texto
DSCN3087.JPG.jpg

És important que les entrades a la llar siguin tranquil·les i es visquin sense presses. Recomanem que entreu i busqueu un lloc per seure que us sentiu còmodes. Un lloc proper a l’infant però amb la suficient distància perquè pugui explorar els diferents materials que pugui anar trobant així com també el contacte amb l’educadora. Per tal que els infants visquin de manera positiva el primer contacte amb la llar, és important que el primer dia les famílies estiguin tota l’estona a dins l’estança amb l’infant.

Quan les famílies es plantegen portar el fill o filla a la llar d’infants sorgeixen molts de dubtes, angoixes, pors, inquietuds... Es presenta una situació nova per l’infant i, també per la família. Per això és molt important trobar un espai on poder compartir aquestes emocions i vetllar perquè les famílies estiguin tranquil·les i es sentin còmodes i amb confiança. Aquesta actitud serà un element clau per crear un vincle de confiança i compartir junts el procés d’adaptació fent que sigui al màxim d’harmònic possible.

DSC03095.JPG.jpg
setembre 013.JPG.jpg

Compartir aquest primer contacte tots junts donarà seguretat a l’infant així com a les famílies ja que podran viure el dia a dia a la llar. També serà un espai per observar a l’infant i conèixe’l més, un espai on poder parlar sobre diferents aspectes del nen o nena (el descans, els materials que l’encurioseixen, com es calma quan està angoixada, com són els àpats...), per parlar del dia a dia de la llar (com fem els àpats, el canvi de bolquers, com acompanyem el joc dels infants...), etc.

El procés d'adaptació: Actividades
DSC07940_edited.jpg

El primer cop que s’acomiada a l’infant pot generar diverses emocions i sentiments per part de l’infant així com la família. Un cop es pren la decisió de marxar, cal que no s’allargui massa, ja que aquest temps d’impàs pot resultar angoixant per a l’infant. Recomanem que la família expliqui a l’infant amb una actitud positiva que se’n va i que després tornarà. És molt important verbalitzar-ho i que l’infant sigui conscient d’aquest comiat ja que sinó pot ser que ho visqui com un abandonament.

DSCN0949.JPG.jpg

És important que aquest comiat es faci amb seguretat i amb la confiança que anirà bé. L’actitud de les famílies en aquest procés és part de l’èxit de l’adaptació i per això les convidem a estar-hi tant presents com puguin.

setembre%2520004_edited_edited.jpg

En aquests primers moments de separació recomanem que la famílies s’esperin a l’espai de famílies que hi ha a l’entrada de la llar per tal d’estar disponibles en cas que l’infant estigui molt neguitós. Mica en mica l’espai de temps a la llar sense la família s’anirà allargant.
Juntament amb l’educadora i a partir del què l’infant hagi anant experimentant s’anirà parlant de quina manera es planteja l’adaptació al llarg dels dies.

El procés d'adaptació: Actividades

LA LLAR D'INFANTS

El procés d'adaptació: Texto
DSC07855.JPG.jpg

L’entrada d’un infant a la llar suposa un canvi en la seva quotidianitat, un aspecte que a la llar tenim molt present. És per això que vetllem per no trencar el ritme dels infants intentant conciliar el seu ritme de descans, alimentació... i oferint l’espai suficient per garantir el seu benestar, especialment durant els primers dies.

El paper de l’adult serà molt important, d’acompanyament. La seva presència activa, d’escolta i receptiva serà important per observar què sent i què necessita l’infant en cada moment. L’adult interpretarà tant les necessitats individuals com les del grup i si cal canviar d’ambient i anar una estona a fora el jardí també es farà. El més important és que els infants puguin trobar algun material per jugar, amb la tranquil·litat de saber que  hi ha un adult disponible per quan el necessiti.

DSC03226.JPG.jpg

A l’espai, els primers dies hi haurà l’educadora de referència i la persona que acompanyi l’infant en el moment d’adaptació. Sempre que es pugui hi haurà una educadora de suport afavorint l’espai perquè l’educadora, la família i sobretot l’infant es puguin anar coneixent mica en mica. L’establiment d’una vinculació afectiva de l’infant amb les persones que en tenen cura li donarà la seguretat necessària per adaptar-se a les noves situacions i ser part activa en aquest procés de coneixement mutu.

DSCN1165.JPG.jpg

Segons el grup d’edat i l’ambient que es respiri a l’estança, es podrà explicar algun conte senzill de poca durada, jocs de falda, es cantaran cançons ... Són un bon recurs per aquests primers dies.

És molt important la comunicació amb les famílies, especialment durant el procés d’adaptació. Vetllarem que les famílies es sentin ben informades de com ha passat el dia el seu fill o filla així com agrairem que les famílies ens comuniquin qualsevol informació que tingui relació amb el nen o nena. Cal tenir present que la comunicació entre les famílies i les educadores afavoreix en gran mesura l’adaptació dels infants.

El procés d'adaptació: Actividades

L’educació és una tasca compartida entre les famílies i la llar d’infants. Cal crear lligams forts i de confiança per poder caminar plegats cap a una educació de qualitat.

El procés d'adaptació: Cita
bottom of page