EL NOSTRE QUOTIDIÀ
A través del valor de les petites coses, l’adult contribueix a la formació de la personalitat de l’infant.
Pepa Ã’dena

A la llar d'infants el Melic, la quotidianitat té un sentit real en el transcurs del dia a dia. Tant infants com adults vivim el dia sense presses, gaudint dels petits moments, donant valor als detalls que passen a la llar, però no per això insignificants.
PERQUÈ EL QUOTIDIÀ HO ÉS TOT.
​


I aixà el concebem, aixà el vivim i aixà l’entenem.
Les activitats de la vida quotidiana han de ser l’eix central de l’ambient educatiu de l’escola bressol.
CurrÃculum del primer cicle d'Educació Infantil

PERÒ QUÈ CONFORMA LA NOSTRA VIDA QUOTIDIANA?

PERQUÈ L'APRENENTATGE RAU EN TOTS AQUESTS MOMENTS.

Tot allò que l’infant viu a la llar forma part de la seva i la nostra quotidianitat. Des de l’arribada i la trobada amb l’adult de referència i la resta d’infants, com moments de joc, el descans, el moment de l’à pat, el canvi de bolquers…
Des d’allò que es reprodueix de forma periòdica a allò més inesperat. Una descoberta, una mirada, un gest.

Cal dedicar-hi el temps per poder viure’ls sense presses i donar-li el valor que es mereixen.
L’actitud atenta de l’adult i l’acurada organització dels espais i materials permetrà a l’infant enriquir la seva experiència sensorial i li oferirà oportunitats per desenvolupar la seva acció intel·ligent i estimular processos d'aprenentatge.
La estructura del espacio educativo es una de las condiciones fundamentales que definen y caracterizan la identidad de la experiencia cotidiana que se puede vivir en las escuelas.
Gino Ferri
El JOC és l’activitat per excel·lència dels infants i forma part de la vida quotidiana de la llar.
L’infant aprèn a partir de la relació amb tot allò que té al seu abast. Necessita interactuar-hi, jugar-hi, explorar-ho. Amb llibertat per escollir el que li convingui, per verificar hipòtesis o resoldre dubtes. Podrà desenvolupar les seves capacitats posant en joc tot el seu potencial a través dels múltiples llenguatges que posseeix, en un entorn on confien que pot fer-ho.





L’ADULT serà qui procura que les seqüències d’activitats quotidianes es visquin amb total naturalitat i sense presses. Escoltar i vetllar per tal que el ritme de l’infant sigui el motor que marqui el transcurs del dia a dia a l’escola. Respectar els diferents ritmes d’aprenentatge significa deixar temps, el propi temps de cada infant.
![]() | ![]() |
---|
Un dels valors més extraordinaris que ens ofereix l’escola bressol és el temps.
Un temps que no ve marcat per un rellotge, sinó que s’atura per permetre’ns ser testimonis de moments i relacions, de processos dels infants i de grans descobertes que ens reforcen una imatge d’infant competent.
Un temps que forma part de la pedagogia de la vida quotidiana, que no crea situacions fictÃcies sinó que procura aprofitar les que es produeixen habitualment per avançar en la conquesta d’uns objectius.